Куріння – це залежність, яка негативно впливає на організм людини (завдає величезної шкоди здоров’ю). Куріння є найпоширенішою причиною передчасної смерті. Ця шкідлива звичка забирає більше людських життів, аніж автомобільні катастрофи про це ви можете почитати тут https://b-i-g.com.ua/.

Як куріння впливає організм людини?

У людини, що курить, страждають усі системи та органи. ЦНС постійно перебуває у збудженому стані. Легкі стають малорозтяжними (через це з’являється задишка при тривалому бігу). Після того, як ви викурюєте сигарету, у вас звужуються судини на 25-40 хвилин (через це збільшується навантаження на серце). Також, після куріння виділяється шлунковий сік (незалежно від того, чи є їжа в шлунку). Цей сік роз’їдає стінки шлунка, що приводить до виразки.

Найбільшу шкоду куріння завдає: дихальним шляхам, серцево-судинній системі та головному мозку. Докладніше про кожного з них:

Як впливає куріння на організм людини?

Як куріння впливає дихальні шляхи?

Перше, що вражає куріння, – це органи дихання. Компоненти тютюнового диму викликають запалення дихальних шляхів, що може призвести до таких захворювань як: туберкульоз, бронхіальна астма, бронхіт, рак (губи, трахеї, язика, гортані) тощо. Приблизно 90% курців мають серйозні проблеми з дихальними шляхами.

Також курець ризикує заробити рак легенів. Причому чим більше сигарет він викурює, тим більше шанс отримати його. Наприклад, якщо людина викурює 12 цигарок на день, то значить, вона має у 12 разів більше шансів отримати рак легень, ніж та людина, яка не курить. 18 цигарок – шанси зростають у 18 разів тощо.

Дослідження показують, що легені 40-річної людини, що курить, виглядають так само як легені 70-ти літнього старого.

Як куріння впливає на серцево-судинну систему?

Після того, як ви викурюєте сигарету, порушується доставка кисню до серця, що призводить до руйнування серця і судин. Також компоненти тютюнового диму підвищують тиск і звужують судини, змушуючи серцевий м’яз працювати швидше (з більшим навантаженням). Після того, як ви викурюєте одну сигарету, ритм вашого серця прискорюється на 10 ударів на хвилину. Це також призводить до руйнування серця.

Нікотин, який потрапляє у кров, сприяє утворенню тромбів у судинах. Також підвищує рівень холестерину в крові. Ризик отримати інфаркт міокарда і раптову смерть, для людини, що курить, зростає в 5 разів.

Як впливає куріння на організм людини?

Як куріння впливає головний мозок?

Після того, як нікотин потрапляє в мозок (це відбувається приблизно через 7 – 8 секунд) відбувається звуження судин головного мозку, що в свою чергу знижує приплив крові та кисню до нервової тканини і як наслідок, з’являються: сильні головні болі, погіршується пам’ять і і т.д.

Так само, у курця судини головного мозку стають слабкими і втрачають свою пружність, що порушує кровообіг і може призвести до крововиливу в мозок. У людини, що курить, підвищується можливість отримати рак головного мозку.

А тепер наведемо трохи статистики про те, як куріння впливає на організм людини:

  • 85% курців мають хворі легені
  • куріння підвищує ризик захворювання на ішемічну хворобу серця приблизно в 2 рази
  • кожні 5 – 6 секунд куріння вбиває 1 особу
  • людина, яка почала курити у віці до 15 років, має шанс отримати рак легень у 5 разів більше, ніж та, яка почала курити після 25 років.
  • у курців шанс отримати безплідність зростає у кілька разів
  • якщо жінка палить під час вагітності, то шанс того, що її дитина не виживе, підвищується на 20%.

І насамкінець – найпоширеніші хвороби курців:

  • ішемічна хвороба серця
  • безпліддя
  • гангрена
  • рак
  • виразка
  • пошкодження дихальних шляхів
  • погіршення зору
  • хронічний бронхіт

Тепер ви знаєте, як куріння впливає організм людини. Кидайте курити, якщо хочете дожити до глибокої старості!